De äldsta hästarna

Många tycker att en häst är gammal, då den har passerat 20 år. Då måste det vara något i jorden och i vattnet här i Berga, vilket gör att så många hästar blir äldre! Det sägs att vattnet innehåller mycket järn… Hos Kinda Häst har många hästar blivit äldre än 25 år.
Det får inte bli något självändamål att få så gamla hästar som möjligt, men om ”pensionären” mår bra så håll igång den på ett vettigt sätt. Ofta verka den gamla hästen tycka att lite lättare arbete är roligt. Då min första häst Daweur hade fyllt 29 år piafferade vi ibland på hemvägen från en skogstur! Den dagen han fyllde 29 år åkte hans fodervärd av honom i skogen! Då Daweur var 24 år deltog han med en elev i en lokal lätt fälttävlan. Minneslistan kan göras lång.
Man måste naturligtvis ta hänsyn till åldersförändringar och eventuella skador. Kontrollera tänder, hull, hårrem, hur den dricker vatten och kissar etc. Speciella seniorfoder fungerar ofta bra. Den dagen kommer, då man måste ta avsked, och den är lika jobbig varje gång – men ibland lite tuffare.

Nedan är de äldsta hästarna presenterade allteftersom de vandrade vidare.
Daweur  (1968 – 1999).
Prins (1970 – 1999).
Portento (1980 – 2006).
Sham (1982 – 2009).
Howdy (1978 – 2010).
Ingo (1985 – 2013).
Apollo (1982 – 2013).
Rival (1984 – 2014).
Stanley (1989 – 2017).
Playmate (1998 – 2024)

———————————————————————————————————————

DAWEUR blev 31 år (1968 – 1999), val., 161 cm,
e. Dawson (Drabant)  u. Ninette,  e. Nimrod. 
Uppfödare: Eric Westlund, Forsheda. Inköpt som 4-åring.
Daweur syns ovan i Kinda Hästs logga.
Läs mer om Daweur under rubriken ”Daweur – min första häst”.

———————————————————————————————————————

PRINS blev 29 år (1970 – 1999). Shetlandsponny,
e. Patrons Nevå  u. Gittan. Ägare: Kristina Nilsson, Knäck, Kisa.
Vi blev fodervärdar till Prins 1984. Vår dotter Sofia (Sia) var 6 år och Prins blev ”hennes” första ponny. Prins var väldigt snäll och ställde upp i de flesta lägen. Så småningom blev han vår son Gustafs första läromästare.

Maggi (som Ronja Rövardotters mamma?) på Daweur i en tandemritt med Prins i tömmarna. Berga Hästshow 1985

——————————————————————————————————————–

PORTENTO blev 26 år (1980 – 2006), hingst, 162 cm,
e. Portwein  u. Ministrone,  e. Dragon – Juan.
Uppfödare: Kerstin Rogestam, Linköping. Inköpt som 2-åring av Maggi.
Portento var en fantastisk häst! Han var hingst under hela livet och gav upphov till en avkomma – POSEIDON (u. Tarasina e. Tabac – Krevad). (Poseidon är utbildningshäst hos Kinda Häst)
Portento tävlade upp till medelsvår dressyr men var utbildad t.o.m. svår dressyr. P.g.a. min foglossning kunde jag inte tävla honom längre. Han blev dock en väldigt fin utbildningshäst och lärde många elever känslan i de svårare rörelserna. Portento hoppade också väldigt bra – flög över 1.50 i löshoppning men tog  även lite rädda hoppryttare över låga hinder som en riktig gentleman. Som 3-åring kördes han in och drog både släde och 4-hjulsvagn.

ATL nr 19, 1989
Portento och Maggi deltog i kursen för Sally Swift i Linköping 1989, vilken Maggi var med att arrangera.
Eleven Ia Pettersson fick tävla Portento vid dressyrtävlingar i Pinnarp, Kisa, 1995. De blev både klubbmästare  hos Kinda ridklubb samt Kindamästare i dressyr!

———————————————————————————————————————

SHAM blev 27 år (1982 – 2009), val., 153 cm,
e. Zareef ox  u. Mayflower,  e. Burton Starlight (RNF).
Uppfödare: Penelope Lewenhaupt, Katrineholm.  Ägare: Ann Hammarlund, Stockholm. Kinda Häst blev fodervärd till Sham fr.o.m. 1999.
Sham tävlade upp till medelsvår dressyr av sin ägare Ann Hammarlund och var utbildad upp till svåra rörelser. Trots sin ringa storlek blev han en väldigt fin läromästare.

Ägaren Ann Hammarlund på Sham vid tävlingar i Stockholm.
Här intervjuas Sham av Mia Sandström (med mikrofonen) och hennes syster Anna, Västerås. Paulina Rasmussen, England, håller i Sham innan ridlektionen, år 2000.

——————————————————————————————————————–

HOWDY blev 33 år (1978 – 2010), val., 163 cm,
e. Inge  u. Lady Nett, e. Dawson u. Lady.
Uppfödare: Thorsten Bengtsson, Vessigebro. Inköpt som 5-åring av Ing-Marie Gutman till Kinda. Efter några år köpte Kinda Häst honom.
Howdy var rätt busig men bussig! Han tävlade upp till medelsvår dressyr och var utbildad till svåra rörelser. Howdy var en väldigt bra och populär utbildningshäst men inte så lämplig i terapiridning.

När Howdy fyllde 32 år var han på Kindas löpsedlar! ÖC och KP tävlade om att fira Howdy!
Omkring 1990 hade vi en del inkörningskurser här i Berga med Rune Gustafsson, Aneby, som körlärare (han var körlärare på Strömsholm i över 20 år). Flera av våra hästar kördes då in och Rune satte ihop dressyrhästarna Daweur och Howdy till ett par. De blev jätteflotta! Och vilken trav de fick!

Körkurs i Norrberga 1989. Första gången! Parhästarna Howdy och Daweur med Marie Frode och Therese Karlsson vid tömmarna. Partömmarna höll Rune Gustafsson.
Maggi och Howdy startade bl.a. medelsvår dressyr i Mjölby, 1986.

——————————————————————————————————————–

INGO blev 28 år (1985 – 2013), val., 163 cm,
e. Cyrano  u. Ilica, e. Jaguar – Ursus.
Uppfödare: Ing-Marie och Kenneth Safström, Långasjö. Inköpt som 3-åring av Kinda Häst KB ( Ing-Marie Gutman och Maggi).
Ingo såldes som unghäst  och hamnade så småningom hos Johanna Bogren, Rimforsa, som tävlade honom till Lätt A i dressyr och hade honom som skolhäst på Strömsholm (Hippologutbildningen). Ingo köptes tillbaka av Kinda Häst som 10-åring, då han inte skulle hoppa mer. Han blev en väldigt trevlig utbildningshäst och så småningom en fantastisk terapiridningshäst!

Sommarkurs hos Kinda Häst år 2000. Från Norge deltog sjukgymnast Pia Gevol på Ingo med dottern Linn på Apollo.
Ingo var en riktigt social häst både mot människor och andra hästar! Här med kompisen Stanley, 2012.

——————————————————————————————————————-

APOLLO blev 31 år (1982 – 2013), val. 147 cm,
e. Indus  u. Aniara, e. Chagall – Quantas xx.
Uppfödare: Gunilla Meijer, Alstermo. Inköpt som 10-åring till Kinda Häst.
Då Apollo var av ponnystorlek (kanske en tvilling i fosterstadiet?) så blev det vår dotter Sofias häst. Apollo tävlade t.o.m. Lätt A i dressyr men var ingen modig häst i hoppning. I tömkörning kunde han piaffera riktigt bra! Apollo var en trevlig utbildnings- och terapiridningshäst för de lite kortare ryttarna.

Sofia på Apollo och kompisen Carolina Bjurehed, Horred, på Daweur på sommarkurs 1994.
Sommaren 2013. Sofia med barnen Violet (på ryggen) och Amelie, som fick rida fina Apollo de sista åren.

——————————————————————————————————————–

RIVAL blev 30 år (1984 – 2014), val., 168 cm,
e. Krevad  u. Rosita, e. Rousseau – Eros.
Uppfödare: Siv Wåhlin- Nilsson, Kalmar. Inköpt som 2-åring till Kinda Häst KB.
Rival reds in av Maggi och höll på att säljas till USA 1987! P.g.a. ett hygrom på ena carpalleden blev affären inte av. Så Rival blev kvar i Kinda och blev en fantastisk och speciell häst att rida. Rival krävde p.g.a. sin överrörlighet en mycket välbalanserad och symmetrisk ryttare. Ganska svårriden för många! Rival hade lätt för seriebyten och passage. Piaffen var lite sämre. Som utbildningshäst blev han antingen älskad eller ”hatad”.
Rival var en bra terapiridningshäst.

 Kinda Häst anordnade flera hästbedömningskurser i Berga. Maggi visade här upp 3-årshingsten Rival för premieringsförrättare Björn Leander.
Maggi på Rival testade den nya ridbanan i Berga, 1993. Det var alldeles för mycket sand på den, så vi tvingades att köra bort en del till en annan bana.

———————————————————————————————————————

STANLEY blev 28 år (1989 – 2017), val., 175 cm,
e. Good Future  u. Sally Coquette, e. Urbino – Polarstern.
Uppfödare: Maria Svensson, Vikingstad. Inköpt som 6-åring till Kinda Häst.
Stanley var en stor problemhäst! Han var dåligt musklad, hade kliproblem, vävde både inne och ute och var även s.k. ”headshaker”. Ibland upplevde man honom som lite ”autistisk”. Men vilken underbar häst det blev! Han blev vacker och visade sig ha lätt för piaff. Många elever fick uppleva hans ”maffighet”. Stanley var även väldigt fin att tömköra.

Sofi Granath var fodervärd på Stanley och arbetade honom på ett fint sätt både på töm och uppsuttet.  2015.
Störst och minst i stallet! Stanley hälsar på shettisen ”Brille” – Rosenhags Brilliant, äg. S. Frode, Kisa – som vi lånade till barnbarnen Amelie och Violet sommaren 2015.. Vid grimmorna Sofi Granath och Cathrin Höglind.

——————————————————————————————————————–

PLAYMATE blev 26 år (1998 – 2024), sto, 156 cm.
e. Pentagon (e. Pilot – Ralme Z) u. Just Tic Tac (okänd härst.).
Okänd uppfödare.
2018 erhöll Kinda Häst stoet Playmate av Elisabeth Bringer-Hallberg, Norsholm (då rektor på Vretaskolan).
Playmate (PM) var inte så stor men blev populär bland ryttare som inte var så långa. PM hade som ung haft 3 föl och tränats i västernridning. Hon hoppade väldigt bussigt och var enormt snäll att hålla på med.

Playmate älskade att bli ompysslad. Och barnbarnen Hedda, Valter och Violet älskade att pyssla om henne!