Daweur – min första häst

Daweur f.1968 e.Dawson (e.Drabant) – Nimrod. Uppfödare: Eric Westlund, Forsheda.

Daweur var hingst till han var 3 år. Han var fux med två virvlar i pannan! Jag köpte honom som 4-åring. Egentligen skulle jag inte köpa någon häst då, för jag läste till läkare. Tiden och pengarna fanns inte.

Min första träff med honom blev oförglömlig! Han var mer vild än tam. I lina med sadel bockade han runt i Linköpings ridhus, tills han gick omkull. Men jag skulle ju ha en hopphäst, så det lovade gott. Han blev dock lugnare med åren. Men Drabant-blodet kom fram i många lägen och i alla gångarter. Jag lärde mig onekligen att sitta kvar.

Daweur visade sig vara lättlärd. Han lärde sig lite cirkuskonster, bl.a. kunde han stegra sig på kommando. 1973 var vi för första gången på Strömsholm. Det var en hoppkurs för Göran Casparsson. Då lärde vi oss att tänka framåt och inte bara uppåt! Som 5- åring debuterade han på tävlingsbanan i både hoppning och dressyr. Han hade helkul på framridningen den första tiden. Så småningom började han fokusera sig på uppgifterna och resultaten blev allt bättre. Vi klättrade uppåt i klasserna och tävlade så småningom i medelsvår hoppning och dressyr. Daweur hade inga bra gångarter men allteftersom samlingen och orken blev bättre, så förbättrades hans gångarter. Vi tävlade i allsvenskan i hoppning div.1 samt dressyrallsvenskan div.1 med bra resultat. Vid en hoppkurs för Jana Wannius, sa han att min häst inte skulle nå längre i hoppning, då han var alltför kortgalopperad och inte skulle nå över de större hindren. Så då satsade vi på dressyr och fälttävlan. Vi tränade lite fälttävlan för Janne Jönsson, men det visade sig inte vara vårt område. Det fanns ju människor i skogen! Så då satsade vi på dressyr och mitt intresse för dressyr vaknade. Vi hade naturligtvis förkovrat oss i alla discipliner, då vi gick instruktörsutbildningarna på Strömsholm på 1970-talet. Där var våra dressyrlärare Hans Wikne och Bo Tibblin. På 1980-talet började vi träna för Anders Lindgren och Hans-Helge Rasmussen. Daweur hade väldigt lätt för piaff och passage. Även seriebyten i varje galoppsprång klarade vi av. Vi tränade mest på skogsvägarna på hemmaplan. Hans-Helge Rasmussen frågade mig vad vi inte kunde i Grand Prix. Programmet, svarade jag. Lär dig det, sa Hans-Helge. Så när vi debuterade i Grand Prix hade vi aldrig ridit igenom programmet! Daweur tävlade även i lag-SM i dressyr vid två tillfällen för Östergötlands Fältrittklubb. Vi kom 3:a och 2:a.

Som 21-åring körde vi in Daweur! Körlärare var Rune Gustasson, som var körlärare på Strömsholm under många år. Daweur var den äldsta häst, som han hade kört in. Det var som om min fina häst var skapad till körhäst. Efter en kort tids körning ställde vi upp i DM i dressyrkörning och vann! Vi deltog i en del köruppvisningar och då Daweur kunde både piaff och passage framför vagn, fick han välförtjänta applåder.

Daweur var en fantastisk läromästare! Han jobbade som ridskolehäst, ryttarmärkeshäst (t.o.m. guldmärket), utbildningshäst samt i terapiridning (på äldre dagar). Drabant-blodet kom dock fram då och då. Den dagen han fyllde 29 år skickade han av sin fodervärd i skogen efter en helomvändning!

Daweur blev 31 år gammal. VILKEN FANTASTISK HÄST !!!

Gamla foton

1. 1973 i Kisa. Jag hopptränar lite på min 5-åriga valack. Sen åkte vi till Strömsholm på hoppkurs för Göran Casparssson.

2. 1973 på hajk i Östergötland. Vi tre red ca 15 mil på småvägar från Linköping till Kisa (slutmål var Gäddnäset). Fr.v. Christine Köhler (Esping) – Jaguar, Elisabeth Román – Aida och jag – Daweur samt Christines hund Carras.

3. 1975 i Mjölby. Fälttävlanssatsning under ledning Jan Jönsson. Vi tränade bl.a. konstgjord steeplechase i snö!

4. 1981 i Vetlanda. Riksserien i dressyr. Daweur och jag tävlade för ÖFK (Östergötlands Fältrittklubb) tillsammans med Mari Zetterquist – Martini och Sofia Möller – Sunlight. Laget kom trea.
Daweur och jag tävlade även för ÖFK i SM i LAGDRESSYR vid två tillfällen. Laget kom 3:a och 2:a!

5. 1981 i Kisa. Några veckor efter riksserien i dressyr var Daweur och jag masterekipage i Hubertusjakten hos Kinda Ridklubb i Pinnarp. Pikörer var Inger Nilsson (känd bl.a. från Pippi-filmerna) – Maestoso och min man Mathias – Faramir.

6. 1984 på Strömsholm. Daweur och jag kom till pingsttävlingarna med andan i halsen! Vi fick problem med bilen på vägen upp… Vi deltog i en av Grand Prix-klasserna i SM:
När Daweur debuterade i Grand Prix i dressyr hade vi aldrig ridit programmet! Det var i Anderslöv.

7- 1985 i Rimforsa – Berga Hästshow! Här rider jag (utklädd till Ronja Rövardotters mamma) tandemritt på Daweur och med shettisen Prins framför. Daweur gjorde t.o.m. galoppombyten i varje och Prins höll igång i rätt (?) galopp.

8. 1992 i Kisa. Daweur och jag innan en köruppvisning hos Kinda Ryttarförening i Folkinge, där Norra Kalmar Läns Hästavelsförening arrangerade en stor hingstvisning med ett 30-tal hingstar.

9. 1998 i Bergastallet, Rimforsa. Daweur (snart 30 år!) och hans gamla matte Maggi.