Aktuellt

VÅRTERMINEN INLEDDES VECKA 2, 2024 !!!
Vecka 2 inleddes med omväxlande snökaos och kyla (minus 28 grader som värst…) så ett par kvällslektioner fick flyttas (brr!!!).
Vårterminens program beräknas vara klart i slutet av vecka 4.

Våra fina läromästare är rena Årgångsviner (som förbundskapten Bo Jenå myntade om dressyrhingsten DANTE WELTINO efter Therese Nilshagens fina placering i EM)! Våra fina arbetskamrater blir äldre men är fortfarande väldigt fräscha. De lär onekligen ut hur man bygger upp och underhåller hästar av olika modeller. Man blir bara bättre och bättre som ryttare – men ändå aldrig fullärd!

Därför är det väldigt ledsamt att läsa om denna vidriga hantering av ett antal hästar på vissa utbildnings- och försäljningstall! Det är för mycket pengar inom hästsporten! Det är för mycket okunskap inom hästsporten! Man får en känsla av att nutidens framavlade, lättridna atleter till hästar (ej de överrörliga hästarna som blev moderna i slutet av 2000-talet) har lockat fram en slentrianmässig ridning där ryttarna tror att hästen borde klara av en snabbutbildning till en försäljnings-/tävlingshäst. Man får en känsla av att ryttarna, tränarna tror sig om att vara skickliga och kan tvinga hästen till underkastelse… Hästförbud! Ärligt sagt tror jag att de har för liten erfarenhet av att utbilda en ”vanlig” häst med ca 60% av sin tyngd på frambenen Dessutom kanske hästen har problem med en sämre halsansättning, bogens lutning, raka bakben, krokhasighet, överbyggd bakdel. Ja, listan kan göras lång. Premieringsförrättaren Hans Barkevall hade flera exteriörbedömningskurser här hos Kinda Häst under 1990-talet. Otroligt lärorikt!

”DÄR KONSTEN TAR SLUT TAR VÅLDET VID” skrev Clas Adam Ehrengranat (1781 – 1842), ”svenska ridkonstens fader”. Denna tänkvärda text kan man se på olika ställen bl.a. i gula ridhuset på Strömsholm!

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Åldersnoja!
Och så har vi snart blivit 1 år äldre. Man läser ju ofta om att 70 år är det nya 50 hos människan. Då måste ju 30 år var det nya 20 hos hästen! Många artiklar idag handlar om äldre hästar som mår bra och där många fortfarande hålls igång. Vi har haft många äldre hästar här i Berga (bl.a. mina gamla tävlingshästar) som med lite lagom arbete fungerat till 30-årsåldern. Även stallets nuvarande gäng börjar bli lite till åren. Med lite åldringsvård, lämpligt foder m.m. har de hjälpt många ryttare till en bättre kroppsmedvetenhet och hästarna verkar vara nöjda att fortfarande få vara med i arbetslaget.
Vår äldsta häst Alpenville (e. Alpen Fürst – Burggraf) fyller 32 år den 30 april och då flaggar hela Sverige för honom (och kungen)! Alpenville är fortfarande väldigt fräsch och han har i stort sett aldrig varit halt under de 22 år han har jobbat med ryttare här hos Kinda Häst.
Vi ryttare blir ju också äldre..? När man läser om vår fantastiska dressyrryttare Ulla Håkansson, 86 år, blir man verkligen hoppfull. Vilken kunskap, vilken glädje!
Och så läste jag häromdagen om hoppryttaren John Whitaker (69 år), som satsar på OS 2024. Han har en ny häst på gång.