Aktuellt

HÖSTTERMINEN INLEDS VECKA 35 (fr.o.m. måndagen den 29 augusti 2022)!

Nu är sommaren snart slut. Den har varit härlig på många sätt men ack så torr och varm. Vi har inte fått mycket regn här i södra Östergötland – betena är det inte mycket med och flera hästar måste stödfodras. Och grundvattennivån är väldigt låg!
Vi har haft några helgkurser och lagom antal privatlektioner på egen eller hyrd häst. Våra hästar har haft en skön sommar med lagom ledighet. Förutom lektionerna så har fodervärdarna, jag och barnbarnen Amelie och Violet från London också hållit igång hästarna. Vi har förutom arbetet med hästar, hö (vi kör in några ton från småvallarna på ”gammalt sätt” men det mesta köper vi som rundbalshö), renoveringsarbeten av byggnaderna, nybyggnationer så har vi kunnat koppla av med våra familjer, släkt och vänner. Våra äldre hästar är dessutom bussiga i detta umgänge!

Vår underbara Alpenville (30 år) är väldigt trevlig att rida och är dessutom trevlig att pyssla med!
Londonbarnbarnen Violet och Amelie med kompisen Lotta samt barnbarnen Hedda och Valter i Ydre får hjälp av vår dotter Sofia.

VM – veckan i Herning, Danmark, gav en skön avkoppling framför TV:n!
Och vad spännande det blev! Först dressyrens fantastiska ekipage. Det var många fina ritter. Brittiska Charlotte Fry på Glamourdale visade väldigt harmoniska ritter som gav två VM-guld. Jag min nörd tittar som vanligt mest på ryttarnas sitsar och inverkan. Och det var många ryttare som satt väldigt bra även om hästarna inte riktigt räckte till de höga poängen. Jag tycker att Patrik Kittel har en fin sits med lugna, taktmässiga signaler. Hästen Touchdown såg ut att dansa. Ofta ser man tyvärr att om hästen tappar energin i piaffen så tappar även ryttaren sin lodräta sits och börjar picka med skänklarna i otakt.
Och så blev det hoppning. Jag har nog aldrig följt internationell hoppning så intensivt. Och vilka fina ritter (även om bommarna ibland ramlade ner). Som vanligt studerade jag ryttarnas balans på fötterna… Vilka fina svenska resultat! Guld i laghoppningen och guld i den individuella hoppningen! Grattis!!!

Verkligheten!
Och så tillbaka till verkligheten som ju egentligen är det mest intressanta. De flesta av oss ryttare har inte den ridkunskap som krävs för att utbilda hästar till dessa nivåer. Dessutom har vi inte råd att tävla så mycket och inte heller den ekonomiska möjligheten att köpa dessa hästar. Ridsporten är onekligen en väldigt dyr sport! Och många tävlingsryttare tävlar ju dessutom utomlands på relativt låg nivå (det har varit en del bra artiklar i Ridsport som har tagit upp detta problem). Kanske dags att få in lite miljötänk…
Och ett väldigt bra tillfälle att fundera över den berömde Klaus Balkenhols uttalande i en artikel i Ridsport nr 19, 2018! Rubriken var ”Hästen ska inte vara ditt sportredskap”. Han nämnde att en del ryttare är ”konstnärer” andra är mer ”hantverkare”. Vi ”hantverkare” kan dock bli lite skickligare om vi bara förstår vilken betydelse ryttarens sits verkligen har. Har vi problem med vår kropp är den här träningen dessutom väldigt bra! Sally Swift är en otrolig inspirationskälla men även Xenofon!

För länge sedan läste jag en artikel av en veterinär, som i sin referenslista nämnde bl.a. Ehrengranat (1781 – 1842), Xenofon (430 – 354 f. Kr!)och bl.a britten William Cavendish (1593 – 1676). Då jag blev nyfiken på den sistnämnda fick jag nu i sommar en vacker bok – ”The New Method of Dressing Horses” – skriven av denne engelsman. Boken är onekligen vacker men bilderna är rätt hemska, dels hur man tvingade hästarna att utföra olika rörelser och dels ryttarnas sitsar. Jag slog upp artikeln om ryttarens sits. Den tar upp betydelsen av att stå rätt på marken och finna den lodräta hållningen. Jättebra! Men så kommer meningen om att sänka hälarna. Hälarna ska vara lite lägre än tårna…

Ryttarna på bilderna i boken har dåliga sitsar med underskänkeln lång fram och med nedtrampade hälar (hemska sporrar!).

Stå med nedtrampade hälar på marken och du kommer att ramla baklänges. För att inte tappa balansen intar du en hållning med tre brytpunkter i din kropp – översträckta knän, svank i ländrygg och hals. Man ”hänger” i skelettet. Detta kan ge problem med diskbråck i ryggraden!
Om man läser ridhandböcker inklusive vår egen ”RIdinstruktion (RI)” står det oftast att den lodräta sitsen kännetecknas av att axlar, höfter och hälar befinner sig i ungefär samma lodlinje. Här har vi problemet!
Den riktiga lodräta sitsen är en tänkt linje från örsnibb, axel, höft och den yttre fotknölen! Då kan ryttaren stå rätt på marken och musklerna håller kroppen i balans. Hoppryttarens fina balans kommer om denne står på marken med fötterna under sitt balanscentrum i bäckenbotten.
Alla kan lära sig se en korrekt sits! Och jag tycker verkligen att ridlärare, tränare, dressyrdomare, veterinärer borde lära sig se om ett problem hos hästen kan bero på ett sitsfel (även ett tillfälligt!) hos ryttaren! Men även fotograferna måste kunna se om bilden är lämplig att visa. I Ridsport nr 5/2022 var det en stor bild på Charlotte Dujardin på Gio. På bilden sitter hon med kraftigt nedtrampade hälar, spänd rygg och raka, låsta armar. Hon kan inte ha suttit så en längre stund för hästen jobbar i en fin form.
Men snälla fotografer – sätt inte in sådana ögonblicksbilder som kan ge en felaktig uppfattning om ryttarens sits. OBS! Nu brukar Charlotte Dujardin sitta väldigt bra!

—————————————————————————————————————