Aktuellt

GOD FORTSÄTTNING PÅ DET NYA ÅRET!

VÅRTERMINEN 2023 INLEDS VECKA 2 ( FR.O.M. DEN 9 JANUARI)

”Still going strong!” Stallets äldsta häst Alpenville (blir i vår 31 år) och Maggi (blir i sommar 74 år)

I mellandagarna blev Mathias och jag förkylda. Vi hade träffat barn och barnbarn i samband med julen så det var väl inte så konstigt. RS-virus? Men på nyårsafton tillstötte något… Kroppen levde som i dvala och ville bara sova. Inte så mycket feber. Men hosta och en hemsk värk i huvudet och i alla kroppens muskler. Jag ville inte ha kaffe eller choklad! Inte ens champagne vid 12-slaget på nyårsafton efter att väckarklockan satt fart på oss!
Den 2 januari tog vi covid-test. Det var positivt! Pandemin är ju över! Vi har tagit alla vaccinationer som finns och vi har klarat oss från covid under dessa år!!! VARFÖR NU?

Tack vare våra hästars fantastiska fodervärdar har allt fungerat under den här tiden! Dessa tjejer av varierande åldrar är Cathrin Höglind (Alpenville och Lucznik), Agneta Sundin (Nessie af Lycke), Katarina Borg (Zegall), Anna Helander (Poseidon); Anna Örtnäs (Poseidon), Katalin Eldskott (Diorit), Bodil Gustafsson (Kola), Lisbeth Lundquist (Kola) och Anna Burlin (Playmate).

Så nu när coviden dragit vidare och krafterna börjar återvända så kan vårterminen köra igång! Jag har dock lärt mig flera läxor genom åren:
1. Om knoppen kör en monolog med kroppen så kan den ta slut!
2. Om kroppen kör en monolog med dig så kan du bli deprimerad!
3. Därför bör knoppen och kroppen föra en dialog med varandra!

Jag träffade en sjukgymnast som ville låna dessa rader till sina patienter. Kul!

Vårens program beräknas vara färdigt vecka 3. Har du något önskemål så hör av dig snarast!


NU SKA HÄR FUNDERAS!!!

Den s.k. utbildningsskalan när det gäller att utbilda hästar verkar vara ”helig”. Men är den logisk?
1.Takt, 2. Lösgjordhet, 3. Kontakt/stöd, 4 Schvung, 5. Rakriktning och 6. Samling. Ingen punkt är fel men den rigida följden känns konstig. Nu är ju inte alla hästar bra byggda för att bära en ryttare och behöver därför extra uppmärksamhet på delmålen så att hästen blir hållbar och får ett bra hästliv. Men det är lätt att bländas av dessa fina tävlingsatleter till hästar som vi ser på tävlingsbanorna. Att t.ex. kunna lösgöra en häst som har dålig balans, ingen takt, varierande oliksidighet, knepig anatomi etc. kräver ju rätt stor insikt! Därför måste vi fundera på vad menas med RAKRIKTNING! Det går inte att lösgöra en kropp om vi inte arbetar mer med liksidighet (symmetri)! Detta gäller ju även ryttaren (”en sned ryttare kan inte rakrikta en sned häst”). Och den enklaste graden av balans kan kräva lite mer ”samling” (bakbenens liksidiga bärkraft)! Gångarterna blir dessutom ”renare” och får bättre takt och kanske så småningom schvung. Och det här arbetet utvecklar olika sinnen. Jättespännande!

Och så har vi den s.k. lodräta sitsen: axel – höft – häl (där hälen ska var den lägsta punkten…) som förföljer ridutbildningen! Den lodräta sitsen bygger på en kunskap om ryttarens balans och liksidighet där lodlinjen är en tänkt linje från örsnibb – axel – höft – yttre fotknölen. Den här sitsen ger ryttaren en möjlighet till att inte störa hästens rörelser utan kan inverka och hjälpa hästen till en bättre kroppshållning (”form”). Och det här har man känt till i flera tusen år!