Aktuellt

GOD FORTSÄTTNING PÅ 2025!!!
Det kan ju verkligen behövas i denna värld full av narcissister, penningegoister, karriärister m.fl.” ister”!

Man har bytt ut ordet klok mot smart och man har totalt glömt bort ordet förnöjsam (att vara nöjd)!
Tänk att som tränare få se hästens nöjda blick! Och tänk att som tränare även få se ryttarens nöjda blick!
Nedan kan du läsa lite om ”happy faces” eller ”pain faces”.
Och när jag nu fyller 76 år under 2025 så är man onekligen rätt nöjd med att kroppen och knoppen fortfarande hänger med. Läs nedan om världsberömda Michail Barysjnikows inställning till kroppen!
Och lite längre ner om legendaren Erik Lettes syn på bett i hästens mun.

Vårterminen har just inletts vecka 2 med kvällsgrupper. Vårens verksamhet är nu planerad och finns på sidan med ”Vår- och sommarprogram 2025”.
——————————————————————————————————————————————————————————————-

”Happy faces” eller ”Pain faces”?
När vi får problem i ridningen så ser vi ofta ”Pain faces” hos häst och ofta hos ryttare! Jag brukar lära ut att man ska studera hästens ögon och öron. När hästen och/eller ryttaren förstår brukar man skönja ”happy face” hos ekipaget. Beröm hästen! Och var nöjd över känslan! Sen gäller det att förstå vad som har hänt… Har man hittat sitsen som leder till den efterlängtade ”Ryttarkänslan”?
Hästen/ryttaren kan ha ont i sin kropp. Hästen/ryttaren kan ha en lite besvärlig anatomi, kanske är överrörlig eller stel och dessutom väldigt oliksidig! Detta kan vara medfött, en skada eller en okunskap hos ryttaren om balansens och symmetrins betydelse. ”En sned ryttare kan aldrig rakrikta en sned häst” heter det ju! Dessutom kan en sned ryttare få hästen ännu snedare! En häst med oregelbundna gångarter eller t.o.m. hälta!

Michail Barysjnikov; USA, är en känd balettdansör och skådespelare. Han är nu lite äldre och har en väldigt sund inställning till sin kropp och vad den behöver. Han sa i en intervju i SvD 2009 att han jobbat hårt för att kämpa med sina svagheter och för att inte förälska sig i sina styrkor. ”Nuförtiden kan dansen vara ganska smärtsam, så det är viktigt att jag har en daglig dialog med min kropp”! Vilken visdom!

Legendaren Erik Lette
intervjuades i Ridsport nr 21 2024. Han fick den nu aktuella frågan om bett i munnen på hästen. Han betonade då att det inte är bettet som är problemet utan vad som är i andra änden av tygeln, d.v.s. ryttarens hand. Jättebra! Och ryttarens hand är beroende av ryttarens sits!
”UTAN SITS INGEN HAND”! Har ni hört det förut? Bra!
Ryttarhandens kontakt med bettet läser ju hästens bakbensarbete!

SALLY SWIFT
Som avslutning törs jag ta upp ett viktigt problem, som även Sally Swift betonade i sina böcker!
Hon sa bl.a. ” De flesta ryttare/tränare vet vad de vill att hästen ska göra men har ett dimmigt begrepp om hur de ska få hästen att förstå det!”
Hon sa dessutom ”Inte ens de främsta ryttarna och instruktörerna med sin medfödda koordinationsförmåga brukar lära sina elever hur de ska hantera den egna kroppen. Eleverna får bara anvisningar om vad de ska göra. Vi som kämpat med fysiska handikapp har ofta lättare att förklara sådant som rör koordinationsförmågan.”
Min iakttagelse:
Många ridlärare/tränare/ryttare/dressyrdomare är faktiskt rätt okunniga vad som menas med en bra, balanserad, symmetrisk, följsam, spänstig sits som kan hjälpa en häst till en bättre balans, liksidighet, lösgjordhet, samling! Ja, en spänstig häst med bättre ridbarhet och hållbarhet.
Som exempel nämner jag en artikel som fanns i Ridsport nr 2 2003: ”Tyska domare slår larm. Ryttarna ”drar ihop” sina hästar” var rubriken. Man hänger ut en av världens då mest framgångsrika dressyrekipage Ulla Salzgeber på Rusty. Hästen befinner sig i början av en travökning och rör sig i en felaktig form. Nosen bakom lodlinjen, tredje halskotan högst och än värre är att traven är på bogarna, s.k. ”one legged trot”. Bakhoven släpper marken något före diagonal framhov – ingen tvåtaktig trav där inte. Det domarna tydligt glömmer är att titta på ryttarens sits och inverkan! Ryttaren ”trycker på” med sitsen, överlivet något tillbakalutat, nedtrampade hälar och gamnacke. Sitsen låser hästen rygg och bakben! Den här sitsen var förr ganska vanlig i början av en ökning.
Jag försvarar dock Ulla Salzgeber i en insändare med rubriken ”Äntligen reagerar dressyrdomarna” i Ridsport nr 4 2003, då jag tyckte det var så fel att hänga ut en ryttare med en bild. Domarna ser att hästen rör sig i fel form men de ser inte hela ekipaget! Jag betonar att man måste se om ryttaren inverkar negativt på hästen (vilket hon gör på bilden i Ridsport nr 2 2003). På bilder senare i en travökning sitter Ulla Salzgeber bra och hästen går i en härlig form. Jag tror att hon vann världscupen i dressyr det året.

Visst är det spännande att förstå sammanhangen lite bättre! Och man blir ju aldrig fullärd!!!
/Maggi