Historisk överblick PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av kindahast.se   
2016-05-03 15:52

HISTORISK ÖVERBLICK

Maggi och Mathias var verkliga återvändare på 1970-talet!  Båda är födda i Kisa men Maggi är uppvuxen i Stockholm. Att bo på landet blev melodin för båda även om Mathias jobbade i Linköping som bibliotekarie. Att leva enkelt i stil med den danske bonden i den populära TV-serien, som sänts under 2016, fanns hos många även på 1970-talet. Man skulle leva enkelt och ta tillvara på allt - riktiga "gröna vågare"! Då vi inte hade något direkt kapital fick Maggis företag utvecklas successivt. Härnedan kan du läsa om den sega utvecklingen, som fortfarande pågår!
En väldigt rolig utmaning var att få vara med och arrangera kursen med Sally Swift, USA, 1989! Det blev startskottet på något "nytt" i Maggis undervisning.

 

"DEN 30-ÅRIGA UTSTÄLLNINGEN 1984 - 2014"

Maggi upptäckte våren 2014 att verksamheten i Berga hade hållit på i 30 år!!!
Av gamla kort och tidningsartiklar satte hon ihop en utställning, som placerades i en box i utestallet. Det blev  många vernissager alla veckans dagar den sista veckan på vårterminen 2014. Utställningen blev permanent där i boxen men ska placeras under ridhusläktaren, när gången där blir färdig. Nedan kan du läsa lite om företagets historia.
OBS! Under 1970-talet var hon med och byggde upp Kinda Ridklubb, Pinnarp, där hon blev ridskolechef fram till 1983.

.

 

Nedan följer en liten (?) historisk överblick över vad som hänt i Berga under ovannämnda år.
Indelning:

I.     FÖRETAGET
II:   STALLBYGGNADERNA OCH RIDBANORNA
III.  VERKSAMHETEN 1984 - 1993
IV.   VERKSAMHETEN 1994 - 2003
V.    VERKSAMHETEN 2004 - 2013

 

I.  FÖRETAGET

Företaget KINDA HÄST hette från början:
BERGA HÄST- OCH RIDUTBILDNING  (1984 - 1988),
KINDA HÄST KB  (1988 - 1991).
Kommanditbolag med Maggi och Ing-Marie Gutman.
KINDA HÄST  (1991 -      ). Maggi tog över företaget igen av praktiska skäl.

 

 

 


II.  STALLBYGGNADERNA OCH RIDBANORNA

Berga Gård består av boningshus från slutet av 1700-talet, drängstuga från 1800-talet (under utbyggnad på gammalt vis), bodar från 1900-talets början, stallbyggnad från 1930-talet och ridhus från 1990-talet. Gården ligger på en höjd med vacker utsikt. Längst till höger syns sjön Åsunden. Nere vid riksväg 34 finns busshållplatser.

 


.

Verksamheten startade i Berga Norrgård ("Norrberga"). Där arrenderade vi en ladugård som vi byggde om till stall. En uteridbana (20 x 60 m) gjordes iordning.
I stallet blev det 11 boxar, 3 spiltor och en liten ponnybox. Stallet blev snart fullt av Maggis hästar (egna hästar, utbildnings- samt försäljningshästar) samt inackorderingar.
Kinda-konstnären Jarl Helander har ritat en underbar bild på gamla Norrberga! Den andra bilden är från Berga Hästshow 1985.

 

 

 

 

Ladugården hemma i Berga började vi bygga om till stall hösten 1988.

Mathias får hjälp av sonen Gustaf att bygga om i stallet. I början av 1990-talet gick vi lös på foderbordet - det var lite jobbigt!  
Lilly Hermansson med sin häst Josefine visar upp en interiörbild. Och stallet fungerade även som festlokal vid kursavslutningar.
Stallbyggnaden rödmålades 2007 och därefter målade Mathias varenda "tass" vit!


 


Ett (rid)tält på stativ (15 x 36 m) köptes in 1988 och placerades hemma. En liten ridbana 17 x 35 m ordnades framför tältet. Vyn över Berga är från Hammarbyberget (fornborg). Av den lilla ridbanan blev det så småningom två paddockar, som används till framför allt gästande hästar.
En stor ridbana (20 x 60 m) färdigställdes på andra sidan tältet hösten 1993. På banan ses Sia v. Wachenfeldt - Apollo och Carolina Bjurehed - Daweur, 1994.

 

I december 1995 köpte vi Berga Gård !!!

Maggi och Mathias  hade dessförinnan hyrt huset och arrenderat stallbyggnaden samt hagmark.

 

Ridhuset påbörjades hösten 1997. Det gamla ridtältet såldes till en lantbrukare och det nya ridhuset kunde börja byggas.
Vi byggde hela ridhuset själva!
Med undantag av markberedningen och stålstommen. Vi byggde i trä, dels för att trä är mycket trevligare än plåt och dels för att det kan blåsa här uppe på kullen (plåten väsnas mer). Mathias, Maggis bröder, en del vänner hjälpte till med hammaren. Maggi spikade själv upp ena långsidan och ena kortsidan! Hon kan spika med båda händerna.
Fikarummet började att byggas under den blivande läktaren och var i klar till invigningen. Rummet blev betydligt trevligare och större än den gamla baracken utanför stallet.

 

 

Den 23 juli 1999 hade vi stor invigning av ridhuset. Ca 120 personer deltog i festen! Invigningen av ridhuset samt Maggi 50 år döptes till "två flugor i en smäll"!
Sargen och läktardelen kom till och under läktaren byggdes en separett-toa och omklädnings-/tvättrum. På bilden syns Lisbeth Lundqvist på Ingo.
Ridhusbotten byttes 2009 till sand (0-4) efter att ha fått problem med blandningen av pinnflis och sand.
Under resten av läktaren ska det byggas en reparationsverkstad och en liten butik med begagnade hästartiklar.

 

Privatstallet (senare "lilla stallet") började byggas hösten 1999 i andra änden av av stallbyggnaden. Stallet i Norrberga avvecklades (det var inte godkänt längre) och en del privathästar flyttade över till vårt hemmastall. Det stod hästar överallt! "Stora stallet" innehöll fler boxar på den tiden. Dessutom fanns det stallplatser i byggnaden, som numera är verkstad.
Den gamla baracken, som varit fikarummet, syns bakom bilarna och fölungen Poseidon (vilken kort hals han hade!), 2001. Senare blev det en bilparkering på andra sidan den lilla vägen.
Lilla stallet som blev verkstad. Tarasina med sin fölunge Poseidon utanför det lilla stallet, 2001.
Privatstallet började byggas hösten 1999. Mathias funderar här på stallkonstruktionen.

 

Utestallet med 4 boxar började byggas 2002.
Där baracken och den lilla stallhagen hade funnits byggdes det nya utestallet upp. Så Mathias snickrade vidare! Här tittar Rival, Ingo, Poseidon och Kola ut från Maggis svensk-engelska designstall.
2014 tömdes utestallet på hästar och ska nu få en ny uppgift. Tills vidare hänger den 30-åriga utställningen i en av boxarna. Utställningen ska så småningom hängas upp i gången under läktaren.

Stallbyggnaderna hemma i Berga inhyste som mest 21 hästar - Maggis egna hästar samt inackorderingar.

.

III.   VERKSAMHETEN 1984 - 1993

Utbildning av ryttare - privatlektioner, sommarkurser.

Inomhuslektioner i ridtältet fr.o.m. hösten 1988. Även helgkurser.

Inköp, utbildning och försäljning av egna hästar.

Utbildning och försäljning av andras hästar.

Avelsverksamhet i mindre skala.

ÖVRIG VERKSAMHET

Berga Hästshow 1984 och 1985. Stora hästfester i Norrberga!

Hajker. Vi var ett 10-tal ryttare, som gav oss ut på flerdagarsritter med övernattningar för hästar och ryttare. Jättetrevligt!

Hästbedömningskurser för premieringsförrättarna Björn Leander, Jönköping, Hans Negendanck, Norrköping, och Hans Barkevall, Kalmar.

Körkurser för körläraren Rune Gustafsson, Aneby. Rune var Körlärare på Strömsholm i många år.

Alternativbehandling, t.ex. kiropraktik för kiropraktor Ulf Jacobsson, Helsingborg.

TEAM - kursen sommaren 1988 i Norrberga. Den första i Sverige! Marie-Louise von der Sode, Tyskland, höll i kursen, som samlat deltagare från stora delar av Sverige. Marie-Louise var elev till Linda Tellington,USA, och Sally Swift, USA.

SALLY SWIFT - kursen i mars 1989! Tack vare Marie-Louise von der Sode fick Kinda Häst KB vara med och arrangera denna första och enda kurs i Sverige med den världsberömda Sally Swift, USA, författare till böckerna "Ett med hästen" och "Centrerad ridning". Vi hyrde in oss i Heda RK:s ridhus, då det inte fanns några ridhus i Kinda. Det kom deltagare från hela Sverige och t.o.m. från Luxemburg.
Vilken upplevelse! Detta blev startskottet till min nuvarande utbildningsfilosofi!

Stopremiering i Norrberga 1991! Hushållningssällskapet och arrangerade stopremieringar här i Slätmon.

Bilderna nedan:
Berga Hästshow 1985. Ronja Rövardotters mamma (Maggi) rider tandem på Daweur med Prins framför.
Hajk 1986! Ing-Marie Gutman - Verdi, Anna - Anja, Sven Sandin - Lorita, Lasse Nilsson - Maestoso, Mathias - Daweur, Maggi - Portento och Claes Rinné - Salut.
Körkurs för Rune Gustafsson, Aneby. Parhästarna Howdy och Daweur för första gången i par! Marie Frode och Therese Gustafsson sitter bakom Howdy respektive Daweur. Norrberga 1989.                          
"Rida i balans". Bit av en artikel i ATL från Sally Swift-kursen 1989,vilken Kinda Häst KB var med och arrangerade på Heda Ridskola, Linköping. 
Hästbedömningskurs i Norrberga, 1991. Hans Barkevall, Kalmar, instruerar ett 40-tal deltagare från Östergötland och norra Småland.


Stopremiering i Norrberga 1991. Maggi och Mathias visar upp Marina med fölet Bolero e. Bonaparte. Premieringsförrättaren Björn Leander gav Marina bokstaven B samt tyckte att fölungen var fin!

89.c

 

 


IV.   VERKSAMHETEN 1994 - 2003

Verksamheten fortsatte i stort sett som tidigare med ett STORT undantag! 
Kursen för amerikanskan Sally Swift var verkligen uppväckande! Tankegången i hennes filosofi, som byggde på en flertusenårig kunskap, gav en delvis "ny" syn på ryttarens sits och inverkan!
Dessutom hade Maggi fått problem med sin överrörlighet. Efter barnafödandet blev foglossningen ett kvarstående problem, som kunde lösas hyggligt med en stadig bäckengördel. Överrörligheten, den medicinska bakgrunden och så mötet med Sally Swift gav Maggi en förståelse för vad balans och symmetri egentligen innebar. Och så kunde hon äntligen förklara hur en känslig häst som Rival skulle förstå ryttarens hjälper!

Gruppundervisningen (ridskolan) utökades till varje vardagskväll. Dessa lektioner är enbart dressyrlektioner.

Hoppträningar och tömkörningskurser började anordnas en gång i månaden.

Fodervärdar till kurshästarna! En del av eleverna fick hyra en häst på foder en dag i veckan. Ibland fick eleverna låna "sin" häst och deltaga i tävlingar. Systemet med fodervärdar till hästarna fungerar fortfarande väldigt bra.

Kindamästare i dressyr och hoppning! Se ovan. Eleverna Ia Back (f. Pettersson) på hingsten Portento blev Kindamästare i dressyr 1995, och Eva Wallin (f. Albinsson) på Ias häst Charlie (tidigare ägd av Kinda Häst) blev Kindamästare i hoppning och kom 2:a på vår Amoor, 1996!

Terapiridning! Verksamheten utökades med ridning för funktionshindrade. Att se hur en snäll och lugn häst kan hjälpa en ryttare med problem är en underbar upplevelse!

Helg- och sommarkurserna tog fart på allvar, framförallt när ridhuset blev klart. Elever kom från hela Sverige samt från Norge! I samband med sommarkurserna gjorde vi studiebesök till olika stuterier etc.

Ridhusbygget 1997 blev verkligen startskottet till en bredare utbildningsverksamhet!!!

Utbildningen och förmedlingen av andras hästar lades efterhand ned, då Maggis kropp sa ifrån. Däremot framavlades en del nya hästar, av vilka några såldes och resten blev kvar i verksamheten. Några nya hästar inköptes också till undervisningen.

Bilderna nedan:
Kindamästarna i dressyr 1995:  Ia Back -  Portento. Kindamästaren i hoppning 1996:  Eva Wallin - Amoor (Eva vann på Charlie och kom 2:a på Amoor)
Tre generationer i Berga, 1995. I mitten 1-åringen Eliza e. Elfenspuk, t.vä. mamma Natazcha e. Napoleon och t.hö. mormor Zchadie e. Trento - Prince Fairxx.
Tömkörning visas av Lilly Hermansson och Josefine på lilla ridbanan utanför ridtältet,1995.
En dressyrgrupp ute på stora banan år 2000.. Hästarna är Zchadie, Stanley, Sham, Amoor och Josefine.
Sommarkurs 2002. Deltagare från hela Sverige och även från Norge. Tre av dem var veterinärer. På bilden ett studiebesök hos hästkarlen Sture Jonsson, Rännefjälla, Linköping.
Ridsport Special nr 2 - 2001. Lena Särnholm var i Berga och skrev en 5-sidig artikel om verksamheten hos Kinda Häst.


 

V.   VERKSAMHETEN 2004 - 2013

Och så fortsatte verksamheten i ytterliggare 10 år! Undervisningen var som tidigare - gruppundervisning i dressyr på vardagar, privatlektioner, hoppträningar, tömkörningskurser, terapiridning, helg- och sommarkurser etc. Fodervärdarna kom och gick. Det var bara hästarna som var beständiga - nästan.

Undervisning på annan ort hade alltid pågått i mån av tid och intresse. Bl. a. höll Maggi kurser i Norge, Stockholm , Göteborg.

Dressyrprograms- och banhoppningshelgerna började anordnas en gång per termin. Dessa helger ger eleverna en möjlighet att "tävla" mot sig själva på hemmaplan.

"Veckans tema!" På ett gammalt staffli i stallet började eleverna kunna läsa om veckans tema i dressyrgrupperna. En trevlig samlingspunkt.

Slätmons Bollklubb anordnar loppis i ridhuset den första söndagen i juli fr.o.m. 2008! Den söndagen 2008 kom det 70 mm regn!

Datakurser 2012! Maggi blev övertalad att lämna Berga en dag i veckan för att utbilda sig inom datakonsten hos Lärcentrum i Kinda. Det blev mailande, googlande och hemsidearbete etc.

Kurs i lädersömnad 2012! Genom Lärcentrum i Kinda anordnades en kurs i lädersömnad hos shirehästarnas Fattiggården, Horn. Lärare var Agneta Hecht, Eskilstuna. En del av deltagarna sydde träns. Maggi lärde sig att laga träns, sadelgjordsstroppar, stigläder etc. "Kunskapen" har verkligen kommit till nytta.

Hästantalet minskade efterhand. Den senaste inköpta hästen är Mockazin, som köptes 2011. Några hästar har lånats till verksamheten - en vettig lösning för både hästägare och Maggi. Inackorderingshästar slopades 2014. Numera tas endast hästar emot för kortare uppstallningsperioder. Utestallet stängdes och ska få en annan funktion.

Sin egen stalledräng! Fr.o.m. hösten 2013 sköter Maggi allting själv - hästar, stall, lektioner, pappersarbete etc. Hon har myntat uttrycket "Då jag jobbar med hästar och stall 7 dagar i veckan är jag glad åt att veckan bara har 7 dagar!"

Bilderna nedan:
Fodervärdarna 2012: Susanne Dalesjö, Agneta Sundin, Anna Helander, Eva Falsjö, Bodil Gustafsson, Jessica Richt, Cathrin Höglind, Lisbeth Lundqvist och Katarina Borg.
Programträningshelg 2015: Eva Falsjö, Anna Helander, Bodil Gustafsson, Lisbeth Lundqvist ,Katarina Borg, Agneta Sundin, Cathrin Höglind, Inger Göransson, Therese Gustafsson och Anna Örtnäs jublar!
Banhoppningshelg 2015: Katarina Lind, Cathrin Höglind, Agneta Sundin, Katarina Borg, Bodil Gustafsson och Maggi (skymd) vilar på ett av hindren.
Staffliets innehåll studeras av hästen Conjac.
SBK:s (Slätmons Bollklubb) loppis i ridhuset har varit populära tillställningar - ofta en hel del fynd och så gott fika i det bortre hörnet.

 

 

SNÖ, SNÖ och åter SNÖ! 
Under alla dessa år har vi varje vinter fått mer eller mindre med snö. Det har varit snöplog eller snöskyffel. Det är lustigt vad snabbt man glömmer när våren väl kommer!
Kommer ni ihåg början av 2010? Det gör vi. Mathias fick skotta hela sydsidan av ridhustaket! Maggi fick skotta fram staket!
Övriga vintrar kunde det se ut så här utanför ridhusingången och hinderboden... SNÖ!

 

HÖ, HÖ och åter HÖ!
Under alla dessa år har vi tagit in i stort sett allt hö själva. Sommarsemestern bestod oftast av HÖ! Mathias kunde alla de former av höhantering - hässja hö, slå, vända och pressa hö, köra in med traktor och balvagn på körbanan (en lite krånglig backe), lasta av höet på torken. Nu hjälpte vi andra till, men vad hade det blivit av höhanteringen utan denna kraftkarl? Så småningom har vi övergått till hösilage, som vi köper in. När det finns en hösilagebal kvar på senvåren känns det skönt med att vi fortfarande envisas med köra in några ton hö och havrehalm. Hästarna älskar detta tillskott!

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Drivkraften! Något som driver Maggi vidare är nyfikenheten på hur man kan lösa problem hos ryttare och hästar. Och så bör inte Sally Swifts lära falla i glömska!
Den legendariske stallmästaren Claes Adam Ehrengranat (Flyingechef 1814 - 1837) har myntat följande: "Den sanna konsten åldras icke!". Satsa på Xenofon också (grekisk filosof och kavallerist, som levde ca 450 år f.Kr.).
Det är väldigt intressant vad historien kan lära oss. Man behöver inte alltid uppfinna hjulet på nytt.

På gång: Läktardelen i ridhuset ska byggas ut till reparationsverkstad m.m. Staketet till stora ridbanan ska bytas ut samt en del stolpar i hagarna. Två nya hästar ska komma till Berga sommaren 2016
Och så funderar Maggi på att skriva en bok... men vad ska den handla om?

VÄLKOMMEN till den fortsatta verksamheten i Berga!


 

 

 

 

 


Senast uppdaterad 2016-08-09 18:21