Aktuellt

HOPPSAN! Vårterminen är i full gång och jag har missat att skriva om en stor händelse här i Berga! KINDA HÄST har nu haft ”40-årsjubileum” – 1983 – 2023!!! Mer om det längre ner! /Maggi


En sak är säker och det är att vi behöver lära oss och förstå innebörden av proprioception (kroppsmedvetenhet och balans) hos ryttaren.
Hoppsitsen (den lätta sitsen) bör vara en symmetrisk sits där vi belastar fötterna lika, får en svikt i benens leder och en fin kontakt med hästens mun. Studera gärna fälttävlansryttare och hur skickliga hoppryttarna belastar sina fötter.
Låter det bekant? Det är bara att erkänna att vi aldrig blir fullärda!

BANHOPPNING söndagen den 5 maj 2024!
Så var det äntligen dags för vårterminens banhoppningsträning. Temat är ständigt balans och symmetri hos ryttare (!) och häst. Man får inte ge upp även om det känns svårt!
Maggi hade byggt en bana som var lite inspirerad av konstnären Hilma af Klint. Mjuka linjer i båda varven med lika många höger- som vänstersvängar.
Allt flöt fint och både ryttarna och hästarna var glada. En av deltagarna hade med sig sin islandshäst – charmtrollet Greven – som verkligen var glad!
Efteråt blev det som vanligt fika med hästsnack samt utdelning av diplom och minnesrosett. Agneta Sundin (77 år!) fick en blågul rosett för sin fina insats!

Deltagarna med sina rosetter: Katarina Borg (Zegall), Anna Örtnäs (Poseidon), Agneta Sundin (Nessie af Lycke), Kerstin Eriksson (Diorit) och Evelina Granberg (Greven).

KINDA HÄST HAR HAFT ”40-ÅRSJUBILEUM” – 1983 – 2023!
KINDA HÄST bildades 1983 och hette först BERGA HÄST- och RIDUTBILDNING.
I slutet av 1980-talet byttes namnet till KINDA HÄST.
Något jubileum har vi inte haft ännu då det gick så snabbt…! Jag upptäckte i vintras av en slump att vi hade funnits i 40 år. Utställningen under ridhusläktaren omfattar bilder och tidningsartiklar från starten hösten 1983 t.o.m. hösten 2023! Vi 2-benta och 4-benta blir ju lite äldre men kropparna mår bra av att hålla igång!
OBS! Fortsättning följer!
Ett av de mest fantastiska minnena är kursen med välkända SALLY SWIFT, USA, som vi var med att arrangera våren 1989. Sally Swift är författare till böckerna ”Ett med hästen” och ”Centrerad ridning
Men visst får man fart på minnena när man ser bilderna och läser texterna från olika tillställningar här i Berga. Förutom alla kurser (grupplektioner på vardagkvällar, helg- och sommarkurser), alla fina hästar, alla spännande kurser (t.ex. exteriörbedömningskurser för bl.a. Hans Barkevall) så har vi haft Slätmons Bollklubbs berömda loppisar här och t.o.m. hundutställningar.
Maggi har ju dessutom rest runt lite i Sverige och även i Norge för att undervisa i Sally Swifts anda. Ja, egentligen kan vi även nämna greken Xenofon (ca 430 – 355 f. Kr.). Ryttarens sits bygger nämligen på en gammal kunskap!


Läktargången där Kinda Hästs 40-åriga utställning visas permanent. Längst bort syns dörren till fikarummet och till vänster är dörrarna till HÄSTBO´N vid SLÄTMON (begagnade hästprylar) och TIDNINGSRUMMET (gamla hästtidningar i massor).

I mars 2024 skrev Östgöta Correspondenten (”Corren”) en helsida om ”40-åringen”!