Aktuellt

Hej!
I slutet av detta Aktuellt har Maggi skrivit ett litet brev, som handlar om situationen som alla delar just nu i dessa Corona-tider. Men först lite information om vad som hänt hos Kinda Häst under mars.
Dressyrgrupperna kvällstid håller igång som vanligt (ca 6 ekipage/lektion). Hästarna gör ju att avstånden mellan ryttarna blir naturliga. Privat-lektioner hålls också som vanligt liksom vissa helgkurser. Lektionerna hålls i vårt oisolerade ridhus så ridningen sker nästan som utomhus. Så fort det går kommer vi att träna utomhus på utebanan.
Du med förkylningssymtom bör inte komma då Maggi och Mathias i år blivit 70+!

SAMLING I STALLET LÖRDAGEN DEN 14 MARS 2020!
Kinda Hästs julklapp till fodervärdar och hästägare hade samlat ett härligt gäng tjejer! Förväntningarna blev höga (?) då de fick reda på att vi skulle ha sitsträning på våra duktiga arbetskamrater – hästarna.
Efter den nyttiga sitsträningen (som gick jättebra och gav en hel del aha-upplevelser) blev det naturligtvis fika och en massa häst- och sitssnack. Och så blev det dags för förevigandet!

Deltagarna med hästen Lucznik i bakgrunden: Lisbeth Lundquist, Eva Falsjö, Anna Helander, Katarina Borg, Anna Örtnäs, Cathrin Höglind, Therese Gustavsson, Agneta Sundin, Katalin Eldskott, Bodil Gustafsson och näst längst till höger tränaren Maggi. Eva Vejdal, Meja Andersson och Elin Gustavsson kunde inte vara med. Deltagande hästar var Luzcnik, Zegall, Diorit, Nessie, Kola, Poseidon och Conjac.
PS! Bilden togs innan avståndsrekommendationerna…

SOLVALLA den 22 mars!
”VENI, VIDI, VICI!”  =  Jag kom, jag såg, jag segrade! (Julius Caesar)


Kindatravaren Grönedes Vincent med Linda Karlsson i sadeln vann sitt montélopp överlägset! Vincent har galopperat bort sig vid många tillfällen och har ansetts som svårriden. Sedan i höstas har Linda tränat Vincent för Maggi. Det har blivit ”dressyrträning” med balansering, rakriktning i ett lugnt tempo och med en massa övergångar. Även Lindas sits har justerats. Maggi älskar ju sådant erbete och det kanske påverkade Vincents resultat på Solvalla…? Han verkar vara en vinnarskalle så vad månde bliva när styrkan kommer bak!?

CAPRILLI-kursen söndagen den 29 mars!
Ryttarna får rida ett dressyrprogram (som Maggi har satt ihop – inte så lätt!) där det även ingår ett par hinder som ska hoppas åt båda hållen. Både ryttarens sits och inverkan i dressyrdelen och i hoppningen bedöms. En väldigt nyttig och rolig träningsform! Efter ritterna blev det ”glesfika”, häst-/Corona-snack och minnesrosetter.

Deltagarna på behörigt avstånd mellan varandra! Agneta Sundin – Nessie, Katarina Borg – Zegall, Åsa Rytthammar – Lucznik, Anna Örtnäs – Poseidon och Bodil Gustafsson – Kola. Kolla Kolas avvisande min mot Poseidon!

Ett litet brev från mig.
”Hej!
Förra Aktuellt från den 5/3 handlade om Stockholmsresan den 29/2. Mathias och jag hade gett oss den i julklapp för att kunna se Märta Måås-Fjetterströms fantastiska mattutställning på Kungliga Slottet samt besöka Fotografiska med alla fina fotoutställningar och den omtalade restaurangen (som var full!). Vi hann dessutom med Stockholms Stadsmuseum och fick se Slussen-bygget innan den omtalade ”guldbron” anlände från Kina.
 Sen åkte vi hem. Allt detta hann vi på en dag! Tur att vi inte planerade vår resa senare i vår… Sen beskrev jag lyckan att få bo på landet trots att man är gammal Stockholmare. Kindabygden har nästan allt!
Idag önskar nog många att få bo på landet. Coronan har tagit ”stryptag” på hela världen! Vårt sätt att leva hoppackade i stora städer, i lägenheter etc. Och denna enorma trafik med bilar, flyg (turism har blivit en världs-industri) etc. gör ju att virusutbrott verkligen kan sprida sig. Det riktigt otäcka är om denna pandemi får fäste i flyktingläger och i fattiga områden. Och så får vi inte glömma våra uteliggare!
Jag har varit med om både Asiaten (1957), Hongkonginfluensan (1968), Svininfluensan (2009). Så gammal är jag – snart 70+. Det har dött en massa människor i dessa pandemier. Man kämpar med att hitta vaccin, antivirala läkemedel etc. Man isolerar människor för att dämpa framfarten av viruset och en del kommer inte att bli sjuka men de flesta får nog en släng av eländet. Problemet är att dessa pandemier kommer ofta i vågor och därför vill man ha en flockimmunitet, då det tar tid att få fram vaccin.  Sjukvården vill inte få in för många patienter i vårdbehov samtidigt då intensivvårds-platserna är begränsade.  Jag läste någonstans att man på 1990-talet hade många fler respiratorer än nu. Sjukvården verkar var lite nedmonterad. Det finns ju inga reservlager med sjukvårdsmateriel, skyddskläder, mediciner m.m.
Jag läste i SvD att en del dödsfall i Europa också kan bero på antibiotika-resistens hos bakterier som har tillstött efter virussmittan. Det är ju ingen ovanlig utveckling men som sagt svårbehandlad. Det vi ibland glömmer bort när vi räknar antalet döda är att även säsongsinfluensan kan drabba framförallt de äldre hårt. 2017 – 2018 insjuknade över 20 000 svenskar i säsongsinfluensan och över 1000 personer dog! Då var ändå rätt många vaccinerade. Det ska bli intressant att så småningom få veta hur många som har drabbats av covid-19. Mörkertalet är nog ganska stort.
Det jag tycker är kanske mest otäckt är denna PANIK! Folk blir inlåsta, allt stänger ner, folk blir permitterade/arbetslösa m.m. Man letar syndabockar istället för att hjälpa till i en situation som ingen har önskat. Man får väl gå igenom hur man har handlat när väl den här pandemin är över och ta lärdom av den.
Vår dotter bor i London med familj. Hennes man har stängt 9 restauranger! Våra barnbarn är hemma från skolan och alla är instängda i sitt hus (tur nog med en liten trädgård). De får gå ut en gång om dagen.
Jag skulle bli tokig! Har frågat henne hur det går för dom som har hästar i London. Hon har sett bilar utanför stallen.
Vår son med familj bor i södra Östergötland. Kanske kan vi träffa dem utomhus till påsk och leta påskägg med lite avstånd? Vi har sett påskharen!Vi kommunicerar med våra barn via telefon och mail. Det funkar.
Annars bor vi i en oas! Stallet och de 11 hästarna (en inackordering) behöver foder, utevistelse och motion. Vi får också motion genom att mocka åt våra arbetskamrater. Utbildningsverksamheten kan som tur är fortsätta nästan som vanligt. Hästarna ger ett naturligt avstånd. Och jag kan både rida och tömköra i lugn och ro!
TACK Folkhälsomyndigheten, alla ni lugna medicinare, epidemiologer, virologer, mikrobiologer, politiker m.fl. som på ett sakligt och realistiskt sätt försöker ta oss igenom den här pandemin!

Varma hälsningar från en som på rekordfart har blivit gammal (?)!
Maggi”