Aktuellt

SOMMARKURSER den 2 – 3 juli, 16 – 17 juli och den 6 – 7 augusti.
Håll igång din ridning i sommar! Sommarkurserna består av 2 dressyrlektioner och 1 teorilektion (med diskussioner) per dag. Du kan låna häst av Kinda häst eller ta med dig din egen
Ett väldigt bra tillfälle att fundera över den berömde Klaus Balkenhols uttalande i en artikel i Ridsport nr 19, 2018! Rubriken var ”Hästen ska inte vara ditt sportredskap”. Han nämnde att en del ryttare är ”konstnärer” andra är mer ”hantverkare”. Vi ”hantverkare” kan dock bli lite skickligare om vi bara förstår vilken betydelse ryttarens sits verkligen har. Har vi problem med vår kropp är den här träningen dessutom väldigt bra! Sally Swift är en otrolig inspirationskälla men även Xenofon!
För mer information och anmälan kontakta Maggi.

GLAD OCH SKÖN SOMMAR!

Dessa glada prästkragar växer utanför stallet!

OBS! Lite längre ner kan du läsa om en spännande häst – fullblodet BILL BULLET **.

DE HÄR ARTIKLARNA SITTER UPPE I STALLET HOS KINDA HÄST!
”De årsrika = de äldre har erfarenhet, ödmjukhet, mognad, tålamod, talang etc.

Jag tror att våra äldre hästar och hästmänniskor har väldigt mycket att lära ut.
Mina förebilder är bl.a. Ulla Håkansson och drottning Elizabeth II. Man blir glad när man läser om dem. Liksom om greken Xenofon (ca 430 f.Kr – 354 f.Kr.) och svensken Clas Adam Ehrengranat (1781 – 1842). En ny upptäckt för mig är engelsmannen William Cavendish (1593 – 1676) vars verk ”A general system or horsemanship” verkar väldigt intressant!
Och i vårt stall här i Berga har vi glädjen att få ha jobbat ihop med våra hästar i många år. Jag tror att hästar också vill känna sig behövda och gärna ställer upp så länge de vill och kan.
Min första häst DAWEUR (f. 1968, e. Dawson – Nimrod) som tävlade svår dressyr (t.o.m. Grand Prix), medelsvår hoppning, lätt fälttävlan och körning (inkörd som 21-åring och blev DM-mästare i dressyrkörning) och som deltog i lektionsverksamheten (även terapiridning), blev 31 år! Tyvärr blev han sparkad så illa så han fick avsluta sitt jordeliv. Han var fantastisk! PS! Du kan läsa om honom här på hemsidan!
Vår äldsta häst just nu är ALPENVILLE (f. 1992, e. Alpen Fürst – Burggraf). Han är 30 år och är oerhört fräsch!

BILL BULLET** f. 1976, e. High Flown – Charlottown.

I början av 1980-talet besökte vi vänner i Skåne. Då träffade jag en kvinna som höll på med fullblodshästar. Jag nämnde att jag hade haft en 6-årig fullblodsvalack på lite ”omskolning” efter hans karriär på banan. När hon hörde hans namn Bill Bullet** blev hon alldeles till sig. Han hade nämligen varit en av Sveriges bästa galoppörer med fina resultat även internationellt! Dessutom visade det sig att han var halvbror med Elisabeth Lettes framgångsrika dressyrhäst Top Flight (e. High Flown)!

Anna Burlin på Bill Bullet**

Bill (som vi kallade honom) hamnade i Kinda då han köptes in som 6-åring av en av mina elever, Anna Burlin. Han var då nästan ett vrak – nervös, vävde och kunde snabbt rasa i vikt. Anna gjorde underverk med sin nya häst. Så småningom tävlade hon honom i dressyr, t.o.m. allsvenskan. Han var väldigt trevlig att rida och när Anna skaffade sig en unghäst frågade hon om jag behövde Bill i min utbildningsverksamhet. Jag testade honom våren 1993 och vi tecknade ett fodervärdsavtal. Bill blev väldigt populär och vilken härlig galopp han hade. Hösten 1994 bröt han höger armbågsben då han slängde sig ner för att rulla runt. Så Bill blev bara 18 år men han fick ett bra liv tror jag. Hans namnskylt hänger fortfarande här i stallet hos Kinda Häst.

Lilly Hermansson – Howdy och Gunilla Lindell – Bill Bullet**, 1993.

—————————————————————————————————————