Vårterminen fortsätter som vanligt MEN jag har planerat lite förhastat!
Den 1 april kommer vår dotter med familj hem från London. Därför flyttas DRESSYRPROGRAMS-träningen den 2 april till SÖNDAGEN DEN 16 APRIL!
Och den 30 april fyller vår son år liksom vår äldsta häst Alpenville (och kungen) och så är det Valborgsmässoafton. Därför flyttas BANHOPPNINGS-träningen till SÖNDAGEN DEN 7 MAJ!
Läs mer på Vårens program.
FODERVÄRDSKURS SÖNDAGEN DEN 26 FEBRUARI.
Då samlas fodervärdarna till en sedvanlig kursdag. Den här gången blir det teorilektion i stället för hästarbete. Några fodervärdar ville ha mer kunskap om hästens anatomi, kroppsbyggnad och hur man kan hjälpa hästen till en bättre hållbarhet. Jättespännande! Man får väl läsa på lite… Det blir diskussion och fika efteråt.
Förr i tiden gick jag flera exteriörbedömningskurser för Hans Barkevall. Vi två tillfällen bjöd jag hit honom till Berga. Vid det ena tillfället samlades ca 40 personer och vid det andra ca 25 personer. De kom ända från Stockholm!

HÄSTARNAS FÖDELSEDAGAR!
Nu har listan kommit upp i stallet. Listan som visar vilken dag hästarna ska få extra uppmärksamhet. Då vankas det morötter, äpplen m.m. Numera kan man se att hästarna har kommit upp i en mogen ålder. Men de är fortfarande fräscha (ja, lite märks väl åldern) och håller igång sina kroppar ca 5 dagar i veckan, dels i lektionsverksamheten och dels av fodervärdarna.
Jag har under alla år låtit även mina pensionerade tävlingshästar får deltaga i undervisningsverksamheten. Min första häst DAWEUR som blev 31 år tävlade med mig i alla discipliner (t.o.m. Grand Prix i dressyr) men deltog dessutom i utbildningsverksamheten under större delen av sitt liv. Som hopphäst lånade jag ibland ut honom till elever som fick tävla honom. När han var 22 år tävlade han med en elev i lätt fälttävlan. Som 21-åring körde vi in Daweur med hjälp av Rune Gustafsson (körlärare på Strömsholm) på en av våra inkörningskurser här i Berga. Samma år vann Daweur och jag DM i dressyrkörning (turen på vår sida…). Läs mer om Daweur på annan plats på hemsidan. En fantastisk häst med glimten i ögat (Drabant-blodet kom ofta fram)!
För ca 15 år sedan hade jag en elev som hade ridit på Karlsruhe Ridinstitut, som Egon von Neindorff (den akademiska ridningens grå eminens) hade startat. Jag blev lite nyfiken på honom och hans anläggning. Det blev en intressant läsning och man kunde även läsa att många av ridinstitutets skol- och showhästar var över 20 år.
TACK alla våra fina gamla trotjänare! Läs mer om Kinda Hästs fina arbetskamrater på annan plats på hemsidan.

INSPIRATÖRER, LÄROMÄSTARE!
Häromdagen såg jag en film om världsberömda ULLA HÅKANSSON till häst i passage, galoppombyte i serier samt trav över markstockar i lätt sits. Ulla är här 85 år ung! Hon är verkligen en fantastisk förebild för oss ryttare!
En annan förebild är världsberömda SALLY SWIFT, författaren till ”CENTRERAD RIDNING”! Första boken heter ”Ett med hästen”. Kinda Häst hade ju äran att få medverka i inbjudan av Sally till Sverigekursen i mars 1989. ”Jag hjälper ryttare att bli mer medvetna om sina kroppar, så att de kan luska ut var problemen ligger och hur de kan förebygga dem”, sa Sally Swift. Kroppsbalans är nyckeln till ridningen. Kalla gärna detta för ryttarkänsla!
1987 fick jag foglossning efter min sista graviditet. Jag var 38 år, överrörlig och lyssnade inte på min kropp. Smärtan var rätt tuff och jag fick tänka om i min ridning. Inga mer tävlingar (det blev dock några år i allsvenskan). Med medibandet, som jag haft runt mitt bäcken sedan dess, kan jag få en viss stabilitet i bäckenet och detta stöd bär jag fortfarande för att kunna gå, jobba i stall/ridhus och rida. Där kom Sally Swifts erfarenhet och kunskap om människokroppen (hon hade med sig sitt lilla skelett Herman på kurserna) precis i rätt tid. Så min fortsatta och nuvarande inspiration för ridundervisning handlar om ryttarens sits och inverkan på hästen. Och min kropp fungerar fortfarande även om muskelvärken finns i bakgrunden (men rörelse frisätter endorfinerna!)
Sally Swift sa ” De flesta ryttare vet vad de vill att hästen ska göra, men har ett dimmigt begrepp om hur de ska få hästen att förstå det. Centrerad ridning är att bli medveten om sin kropp, om varje rörelse.” Hon betonade också att (tävlings)ryttare, tränare som troligen är mer naturbegåvningar har svårt att förklara hur ryttaren ska hantera sin kropp. De säger bara vad ryttaren ska göra.
Det här är jätteintressant när vi får problem med en häst. Hästen kan ha en lite besvärlig anatomi, kanske är överrörlig och oliksidigheten är väldigt oliksidig (en väldigt stark stark sida och en väldigt svag svag sida)! Det sistnämnda kan vara medfött men kan ju också bero på en skada eller en sned ryttare som får hästen ännu snedare!
Hur ska vi få ”happy faces” på hästar och ryttare? Vi talar ibland om ”pain faces” på hästar. Detta kan man även se hos ryttare! Hästen/ryttaren kan ha ont i sin kropp. Testa att jobba med balans och symmetri var för sig (t.ex. tömkör hästen, mycket skrittarbete, arbete över bommar) men även ryttaren behöver bli mer medveten och jobba med sina problem. Och tänk på att hästens form och ryttarens sits ofta är en färskvara. Alla kan göra fel!
Vad innebär balans och symmetri hos både ryttare och häst för att hitta spänst och harmoni ?
Vad innebär egentligen s.k. ryttarkänsla?
LÄR DIG SE HELHETEN!
Lycka till!
Maggi