Aktuellt

Vart är vår värld på väg? Vart är vi människor på väg?
I mitt förra Aktuellt (16 januari) nämnde jag följande ”ister” – narcissister (den ene värre än den andre!), penningegoister, karriärister och ligister. Det är verkligen en otäck utveckling!
Och så det här med AI-explosionen! Att förlita sig på AI och inte träna sitt kritiska tänkande , sitt omdöme och t.o.m. sitt öga och sin hörsel.
Läs lite om vår landslagsveterinär Rasmus Westgren nedan – en klok man!

Och så äntligen till HÄSTARNAS VÄRLD!

WORKING EQUITATION (WE) söndagen den 16 februari 2025.
WE-träningen skulle ha genomförts i januari men kung Bore satte stopp genom att fixa mycket snö.
Kung Bore skrämde oss rejält med iskyla på morgonen den 16/2 men våra duktiga ryttare och hästar trotsade termometern och genomförde fina ritter. Och det blev varmare!
Efteråt samling i vårt varma fikarum i ridhuset för fika, hästsnack och utdelning av diplom och minnesrosett.

Lisbeth Lundquist – Kola, Katarina Borg – Zegall, Anna Helander – Poseidon och Eira Mäkitalo – Diorit innan ridpasset.

——————————————————————————————————————–

AI – är det vår framtid?
Flera ledande forskare inom AI-området (Max Tegmark och Yoshua Beugio) varnar för utvecklingen. Men samtidigt tonas farhågorna ner av industrijättarna!
Därför är det så fint att läsa Stafettpinnen i Ridsport nr 20, 2022. Landslagsveterinär Rasmus Westgren uttalar sig om sporthästarnas ökade rörlighet och talang. Han betonar vikten av hästarnas utbildning så att de håller. Man får inte gå för fort fram!
Och så får han frågan om vilka redskap han använder när han utreder hältor? Svaret är intressant!
Han säger ”Händer, ögon och öron är grunden för att utreda hästar. Det är grunderna vi aldrig kommer ifrån även om utvecklingen går framåt”. Han nämner AI-instrument (för objektiv hältutredning – eller snarare rörelseanalys) och utvecklingen inom ultraljud, CT och MR. ”Vi får en större arsenal av hjälpmedel. Samtidigt är grunden att man ska se när utredningsmetoderna ska användas”.

”AI låter oss inte träna” löd en artikelrubrik (kommer inte ihåg var). Därför är landslagsveterinär Martin Westgrens uttalanden ovan nyttiga att läsa. Vi får inte glömma bort all gammal kunskap (jfr yoga, Xenofons lära m.m.)
AI används ofta inom rörelseanalys. Men vi måste komma ihåg att alla människor och djur är mer eller mindre oliksidiga! Vi ryttare strävar ju efter en korrekt lodrät och symmetrisk sits för att inverka rätt på hästarna!
I Jordbruksaktuellt nr 1, 2025 kunde man läsa om att man börjat filma kor med ett AI-system som ska analysera kornas rörelser. Vad tror ni händer med den ko som visar asymmetri (kanske hälta)? Veterinärvård eller …? Är det inte enklare att lägga ut några markbommar som korna kan kliva över på väg till mjölkningen? Vilken naturlig och billig rörelseträning!
Tänk om vi människor skulle filmas t.ex. när vi handlar i matbutiken… Och sen hängas ut hur vi rör oss. Kanske något för ”Therese i kassan”?
PS! Jag skulle nog få problem i en sån rörelseanalys. 1987 fick jag foglossning efter förlossningen. Detta problem har jag än idag och har därför en stadig gördel som håller ihop bäckenbenen. Man får föra en dialog med kroppen och ständigt träna sin balans och symmetri. Då håller kroppen bättre och ridningen blir en dröm. Man måste verkligen träna sin kroppsmedvetenhet!
Visst har AI ett användningsområde men låt den inte ta över jorden och människans förstånd!

Tack för den här gången!
Maggi